Deze website serveert functionele cookies en cookies voor het bijhouden van bezoekersaantallen.


TPI-Helpathon Hartstichting, mei 2019

Nieuwe onderzoeksmethoden hebben veel potentie!

In de Helpathon van 2 en 3 mei jl. vond een gemixt gezelschap van experts en leken oplossingsrichtingen voor urgent onderzoek waar de Hartstichting zich sterk voor maakt. In de Universiteit van Leiden kunnen Bram Slütter en Ilze Bot in vitro een vaccin tegen slagaderverkalking gaan testen met plakjes van gekweekte bloedvaten met plaques waaraan immuuncellen van patiënten zijn toegevoegd. Verder is combineren van big data voor hen interessant om meer kennis te vergaren over toxiciteit en effectiviteit.

Fons van de Loo van de Radboud Universiteit, Nijmegen kan alternatief testen of celblaasjes uit koemelk werken als medicijn tegen reuma met data uit een biobieb. Vervolgens zou Fons B.V. kunnen helpen bij het op de markt brengen van dit voedselmedicijn.

Bekijk hier aftermovie van deze inspirerende Helpathon.

Benieuwd naar de voortgang van Bram, Ilze en Joost? Kom dan op dinsdag 25 juni van 16:00-20:00 uur naar de bijeenkomst van het Vernieuwingsnetwerk ‘Innovatief Gezondheidsonderzoek’ in Amersfoort. Naar aanleiding van de 'Biobieb’ uit Helpathon #2, hebben wij het TPI-vernieuwingsnetwerk Informatieportaal Proefdiervrije Innovatie uitgenodigd om ons van informatie te voorzien en praten we je bij over de
Pioneer2Pionieer2Policymaker conference van 27-29 november 2019. Stuur een mail naar Monique de Haan via tpi@gezondheidsfondsen.nl voor meer informatie of om aan te melden.

Wat waren de hulpvragen?

1) 'Een vaccin tegen slagaderverkalking uitproberen op de mens duurt heel lang, kunnen wij dit versnellen door middel van proefdiervrije alternatieven?’ lees hier meer
de vraag van Bram Slütter en Ilze Bot, beide universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden (Leiden Academic Centre for Drug Research, divisie BioTherapeutics).

2) ‘Bij muizen heeft het drinken van celblaasjes van koemelk een gunstig effect op gewrichtsontstekingen, hoe kunnen wij deze ontdekking proefdiervrij verzilveren bij de mens?’ lees hier meer
de vraag van Fons van de Loo, programmaleider van de Advanced biological therapy and biomarker research at the Department of Experimental Rheumatology in de Radboud universitair medisch centrum


Bericht van een dankbare Ilse en Bram
We hebben geleerd dat er wellicht minder preklinisch onderzoek nodig is om onze potentiële geneesmiddelen in de mens / patiënt te kunnen testen.
Het is ons ook duidelijk(er) geworden welke stappen dan wél genomen moeten worden en dat het gebruik van proefdieren daarbij niet altijd noodzakelijk is. Dankzij deze TPI-Helpathon hebben we nieuwe inzichten gekregen over bestaande in vitro-/celkweeksystemen die we kunnen gebruiken om onze therapieën te testen. Deze modellen kunnen uitkomsten geven die mogelijk relevanter zijn voor mensen dan resultaten verkregen uit proefdieren.

We gaan meteen aan de slag!
Wij gaan nieuwe in-vitro modellen opzetten en bestaande in-vitro modellen voor ons specifieke onderzoek doorontwikkelen. Daar zijn ook financierings-mogelijkheden voor. We hopen deze in te kunnen zetten voor dit doel en gaan daarin samen optrekken met onderzoekers die we tijdens deze TPI-Helpathon hebben ontmoet.

Het was een ervaring die we niet snel zullen vergeten!
Het was een voor ons hele nieuwe manier van brainstormen over ons
onderzoek, volledig buiten onze normale kaders. Door met mensen van verschillende disciplines te discussiëren hebben we een breder beeld gekregen over de manieren waarop we ons onderzoek sneller naar de patiënt kunnen krijgen.


Bericht van een verraste Fons

De TPI-Helpathon bood mij een veilige en zeer gemoedelijke omgeving om met onderzoekers en niet-onderzoekers de volgende stap in mijn onderzoek proefdiervrij te verkennen. Ik put moed uit zoveel bijval en dat mensen hun tijd vrijmaken om hun kennis met mij te delen. Het is werkelijk lovenswaardig.
Chapeau! - Fons.

Proefdiervrij is meer dan een alternatief!
Om het onderzoek van de melk(cel)blaasjes proefdiervrij te verzilveren had ik al het een en ander bedacht en andere opties als onmogelijk geacht. Proefdiervrij is echter méér dan alleen gebruik maken van alternatieven en in mijn geval is de optie besproken om het onderzoek gewoon direct naar de mens brengen. Met de brede expertise van de groep hebben we samen de mogelijkheden verkend en …behoort Fons BV tot ’n serieuze mogelijkheid.

Ik loop over van de ideeën
Ik ga doorpakken! Er zijn een aantal serieuze financieringsopties geopperd om deze nieuwe onderzoeksrichting - eigenlijk de implementatie - in te slaan. Dat hoef ik echter niet alleen te doen want tijdens de TPI-Helpathon hebben een aantal meedenkers hun diensten en netwerk aangeboden en staan de eerste afspraken al in mijn agenda. Mijn naaste collega's ga ik in deze nieuwe ontwikkeling betrekken om ze zo te laten inzien dat proefdiervrij een keuze is die veel mogelijkheden biedt.

De voorspelling klopte! Er was geen gecontroleerde, geleide, zeer gestructureerde bijeenkomst. Tijdens deze twee dagen werd er een omgeving geschept waarin iedereen in staat was datgene te doen, wat gedaan móést worden. Door de talenten en de inzet van de aanwezigen pakte dat goed en productief uit. Iedereen was bereid om nieuwe ideeën en mensen op te zoeken en deze op bruikbare wijze te combineren.